تاریخچه کوتاه در مورد شهر :
شهر درح ، منطقه ای نیمه کویری واقع در استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند و از توابع شهرستان سربیشه بوده و دارای بناهای تاریخی ، گردشگری و زیارتی بسیاری میباشد
این شهر را بدلیل اینکه بر سر یک دوراهی واقع شده ، دورَه نامیده اند که بعد از گذشت سال ها بتدریج ویا به اشتباه درح نامیده شده است.
این شهر در بخش مرکزی شهرستان سربیشه واقع است.از شمال به کلاته بالا و از شرق به مرز ، از جنوب به تیغاب و از غرب به کنیف مشرف است.وضعیت توپوگرافی منطقه به صورت دشت میباشد.
شهر درح به عنوان مرکز بخش در 85 کیلومتری شهرستان سربیشه واقع شده است و فاصله ان تا مرکز استان خراسال جنوبی حدود 150 کیلومتر میباشد.ارتفاع شهر از سطح دریا 1330 متر میباشد.
مهمترین عامل شکل گیری این شهر مازاد محصولات کشاورزی و ایجاد دژی جهت مراقبت از محصولات زراعی مردم بوده است.هسته اولیه درح به صورت قلعه ای است که بر اثر زلزله سال 1376 منطقه بیرجند از بین رفته است و بقایای ان در محل موجود است ( که توسط دهیاری درح در سال قبل ترمیم شده است ).با توجه به اینکه این محل کوچک و جایی برای توسعه نداشته و عامل اصلی وجچودی ان امنیت بوده با استقرار امنیت و افزایش جمعیت به تدریج مردم از قلعه خارج شده و در محل فعلی استقرار یافته اند.از اثار تاریخی این شهر میتوان به آسباد های درح ، قلعه تاریخی درح و غار مرادو را نام برد.
برای مشاهده نقشه کامل شهر درح ، روی این متن کلیک کنید .
وضعیت اب و هوایی :
شهر درح با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص خود در شرق ایران و همجوار بودنش با کویر ، از نعمت بادهای مرطوب و باران اور محروم میباشد و از لحاظ اقلیمی و آب و هوایی ، در رده نیمه خشک و سرد قرار میگیرد.
اقلیم هر منطقه با استفاده از سه پارامتر اصلی هواشناسی یعنی حرارت ، رطوبت و بارندگی مورد بررسی قرار میگیرد .
حرارت :
منطقه درح از نظر رژیم حرارتی دارای تیپ سرد و خشک بوده و کمترین میانگین حده اقل دما مربوط به دی ماه با -4/99 درجه سانتی گراد و بیشترین میانگین حده اقل ماهانه دما مربوط به تیر ماه با 32/47 درجه سانتی گراد میباشد.
دوره خشک سال در این منطقه از فروردین شروع شده و تا ابان ماه ادامه میبابد.از آبان ماه با افزایش بارش و کاهش درجه حرارت دوره ترسالی شروع شده و به مدت 4 ماه تا فروردین ماه ادامه می یابد.
تبخیر و رطوبت و بارندگی :
بیشترین تبخیر در گرمترین ماه سال یعنی تیر ماه با 475/6 میلی متر به ثبت رسیده است و حده اقل ان در بهمن ماه با 16 میلی متر گزارش شده است.
درح با توجه به موقعیتش از باد های مرطوب که جهتی غربی - شرقی دارند و عمده بارندگی ایران را موجب میشوند ، بالنسبه محروم میباشد.این بادها که با خود بخارات اب اقبانوس اطلس و دریای مدیترانه را به همراه دارد پس از عبور از دشتهای گرم سوریه و عراق و ارتفاعات غربی و شمال غربی ، بخش قابل توجهی از رطوبت خود را از دست داده و هنگامی که به نواحی شرق می رسند بارندگی چندانی را ایجاد نمیکند.
امار نشان می دهد در توابع شهرستان سربیشه ، تعداد روز های ابری از یکی دو ماه در سال بیشتر نمی شود در صورتی که این امار در شمال خراسان به حدود 3 الی 4 ماه می رسد.
کمبود ابر در آسمان منطقه نه تنها امکان بارندگی را کاهش می دهد بلکه موجب تابش مستقیم نور خورشید و افزایش تبخیر میشود.این امر به اضافه وزش بادهای شدیدی نظیر باد های شمالی - جنوبی تابستانه ، موجب شدت خشکی هوا میشود.
میانگین درجه حرارت سالیانه 12/93 درجه سانتیگراد و میانگین بارندگی سالیانه 182/6 میلی متر میباشد.اقلیم منطقه در محدوده نیمه خشک قرار میگیرد.
سوغات و محصولات شهر :
سوغات و محصولات شهر درح عبارتند از :
زرشک
عناب
گندم و جو
خربزه و هندوانه
نباتات علوفه ای
انگور
بادام
زعفران
پیاز
شلغم و چغندر
موقعیت جغرافیایی :
از نظر تقسیمات سیاسی و اداری ، شهر درح ، مرکز بخش و از توابع شهرستان سربیشه واقع در خراسان جنوبی میباشد.فاصله این شهر تا مرکز شهرستان یعنی سربیشه 85 کیلومتر و تا مرکز استان 150 کیلومتر میباشد.
شهر درح از شمال به روستا کلاته بالا ، از شرق به مرز ، از جنوب به روستای تیغاب و از غرب به روستای کنیف مشرف است.فاصله شهر درح تا مرز افغانستان 34 کیلومتر و ارتفاع این شهر از سطح دریا ، 1330 متر میباشد.
بخش درح دارای 19 روستا از جمله ( کلاته بالا ، فخر الدین ، کلاته شیر ، کلاته شیر پایین ، کلاته شب ، باغ خواجه ، علی هدیه سفلی ، علی هدیه علیا ، گلوباغ ، لانو ، مشوکی ، ماخونیک ، ماهی رود ، گوی سفلی ، درخت توت ، دربلوند ، تجشک ، نوده علیا و خوشاب ) می باشد.
شهدا :
مردم غیور و خون گرم خراسان جنوبی ، همواره بعد از انقلاب ، پیرو خط رهبری و نظام جمهوری اسلامی بوده و در این راه مجاهدت های بسیاری کرده اند که جوانان ، مردان و زنان شهر درح و روستاهای اطراف ان نیز در این ماموریت الهی سهیم بوده و در هشت سال دفاع مقدس ،جوانان زیادی از منطقه درح و همچنین روستاهایی از قبیل ( کلاته ،ماهیرود،مشوکی و..... ) جان خود را فدای راه اسلام کرده اند و با خون پاک خود امنیت و اسایش را برای کشور و نظام رقم زدند.
تعداد این عزیزان بسیار است اما در ادامه اسم چندی از انها را به همراه یک معرفی کوتاه برای شما بازدیدکنندگان گرامی اماده کرده ایم :
شهید محمد احراری درح
شهید محمد احراری درح فرزند اسدالله در سال ۱۳۴۰ در روستای کلاته شب از توابع سربیشه- بیرجند متولد شد و با آغاز جنگ تحمیلی به جبهه های جنگ اعزام و در تاریخ ۱/۳/۱۳۶۰ در منطقه دار خوین بر اثر اصابت ترکش به فیض شهادت نایل گشت .
پیکر پاکش پس از تشییع در بهشت رضای مشهد به خاک سپرده شد .
فرازی از وصیت نامه شهید:
به خدا سوگند اگر هزار بار کشته شوم و بسوزانند مرا و خاکسترم را به باد دهند و دوباره زنده شوم راهت را ادامه می دهم ای امام«امام خمینی (ره)» چون راه تو خط سرخ حسین علیه السلام است.
شهید محمد باقری درح
شهید محمد باقری درح فرزند رضا درسال ۱۳۳۹ در روستای مرزی درح از توابع بیرجند پا به عرصه حیات نهاد. تحصیلاتش را تا پایان ابتدایی ادامه داد .
وی در دوره نوجوانی در زمینه های مذهبی و تربیتی فعالیتی گسترده داشت. فردی منظم - مهربان-دلسوز- و شجاع بود و حرف حق را بدون هیچ واهمه ای بیان می کرد . به نماز اهمیت فراوانی می داد و دوستانش را نیز به این کار تشویق می کرد.
پس از پیروزی انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی به جبهه رفت و در تاریخ ۸/۹/۵۹ در منطقه دهلاویه بر اثر اصابت ترکش خمپاره به فیض شهادت نایل گشت .
پیکر پاکش در بهشت رضای مشهد به خاک سپرده شد.
شهید محمد علی کاوسی کلاته شب
شهید محمد علی کاووسی کلاته شب فرزند محمد در تاریخ ۲۷/۷/۳۹ در مشهد متولد شدند.
ایشان پاسدار رسمی سپاه و متاهل و دارای ۴ فرزند بودند . این شهید عزیز در جبهه معروف به حمزه طوسی بود و فرمانده عملیات قرارگاه حمزه سیدالشهدا بودند . در تاریخ ۲۱/۸/۶۴ در ارومیه توسط کوموله ترور و به شهادت رسیدند .
مزار این شهید بزرگوار در بهشت رضای مشهد قرار دارد.
قسمتی از وصیت نامه این شهید بزرگوار:
خدایا از این بلای درونی به تو ژناه می برم و از تو می خواهم که مرا یک لحظه به خودم وامگذاری و آخرتم را ختم به خیر گردانی و قلبم را آکنده از ایمان به خود نمایی و در پایان از پدر و مادرم تمنای صبر و شکیبایی می کنم و از تمام دوستان و فامکیل برای اینجانب حلالیت بطلبید و به آنها سفارش کنید که این چند روز که در این دنیای فانی زندگی می کنید با هم مهربان باشید و گوش به فرمان امام باشید و با تقوا و با ژرهیزکار باشیدکه دهیا و آخرت همه آنهایی که از او پیروی می کنند بسیار خوب خواهد بود و فرهنگ شرقی و غربی به درد من و شما نمی خورد . امام را همیشه دعا کنید.
شهید علی اکبر خواجه عبداللهی
شهید علی اکبر عبداللهی فرزند شکرالله در سال ۱۳۴۱ در روستای ماهیرود از توابع شهرستان بیرجند در خانواده ای مستضعف دیده به جهان گشود .
تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در زادگاهش به پایان رساند و برای ادامعه تحصیل به مشهد رفت و دوران دبیرستان را در آنجا به پایان رساند.
او فردی با ایمان و متدین بود و به اهل بیت عصمت و طهارت عشق می ورزید . با شروع جنگ به عضویت بسیج و سپاه درآمد و سرانجام در تاریخ ۱۲/۱۱/۶۲ در منطقه عملیاتی مهران به فیض شهادت نایل شد .
پیکر پاکش در بهشت رضای مشهد به خاک سپرده شد.
شهید اسد الله احراری
شهید اسدالله احراری فرزند حاج زهیر در سال ۱۳۴۲ در روستای درح از توابع سربیشه -بیرجند متولد شد . دوره -ابتدایی را در همان جا به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل به بیرجند و مشهد رفت تا درسش را ادامه دهد .
وی فردی مومن ُ نتعهد بود و با بسیج همکاری داشت . او با شروع انقلاب در سال ۵۷ با نیروهای خط امام همکاری می نمود و در پخش نوارها و نامه های حضرت امام (ره) با دوستان خود کمک می کرد و در محله متری طلاب با تشکیل کانون و کتابخانه محل فعالیتهای انقلابی را با دوستان خود پیگیری می کرد .
او عاشق شهادت بود و به هیچ چیز دیگر فکر نمی کرد و در انجام واجبات مقید بود و در جلسات مذهبی شرکت می کرد و به خصوص از محضر شهید هاشمی نژاد استفاده می نمود.
و سرانجام در تاریخ۱۹/۱۱/۱۳۶۰ در منطقه تنگه چزابه از ناحیه گردن به بالا مورد اصابت آر پی جی قرار گرفت و به شهادت رسید.
شهید دوست محمد دوستی
شهید دوست محمد دوستی فرزند علی در سال ۱۳۴۴ در روستای مشوکی متولد شدند. دوران کودکی و نوجوانی را در زادگاهش گذراند. مشکلات اقتصادی و نبود مدرسه باعث شد از تحصیل محروم بماند و ایشان در روستا به کار قالیبافی مشغول شدند. و مدتی هم در مشهد به کارگری و بنایی ژرداخت تا به خدمت مقدس سربازی فراخوانده شد و در ارتش جمهوری اسلامی ایران مشغول خدمت گردید. او پیش از گذراندن دوره آموزشی مدت ۱۶ ماه به عنوان تیربارچی در لشکر ۲۱ زرهی در مناطق جنگی خدمت نمود. سرانجام در تاریخ ۱۹/۳/۶۸ آبهای خروشان رودخانه چنگوله او را به کام خود کشید و به فیض شهادت نائل آمد . مزار این شهید بزرگوار در منطقه دهلران در روستای مشوکی قرار دارد.
شهدای گمنام
شهر درح میزبان دو شهید گمنام نیز میباشد که در 6 اذر سال 1395 با حضور با شکوه و گسترده قشر های مختلف مردم شهر درح،مسئولان استانی خراسان جنوبی و شهر سربیشه و همچنین فرمانده سپاه انصار الرضا (ع) در حسینیه شهر درح به خاک سپرده شده اند.
این دو شهید بزرگوار یکی ۳۹ ساله و در عملیات والفجر ۱ در فروردین سال ۶۱ در منطقه فکه به شهادت رسیده و شهید دیگر نیز ۳۹ ساله بوده و در عملیات خیبر در اسفند سال ۶۲ در جزیره مجنون شهیده شده است.
با تدفین این شهدا تعداد شهدای گمنام استان خراسان جنوبی به ۱۱۸ شهید رسید که در ۴۳ نقطه دفن شدهاند.
سوغات و محصولات شهر درح عبارتند از :
زرشک
عناب
گندم و جو
خربزه و هندوانه
نباتات علوفه ای
انگور
بادام
زعفران
پیاز
شلغم و چغندر
از نظر تقسیمات سیاسی و اداری ، شهر درح ، مرکز بخش و از توابع شهرستان سربیشه واقع در خراسان جنوبی میباشد.فاصله این شهر تا مرکز شهرستان یعنی سربیشه 85 کیلومتر و تا مرکز استان 150 کیلومتر میباشد.
شهر درح از شمال به روستا کلاته بالا ، از شرق به مرز ، از جنوب به روستای تیغاب و از غرب به روستای کنیف مشرف است.فاصله شهر درح تا مرز افغانستان 34 کیلومتر و ارتفاع این شهر از سطح دریا ، 1330 متر میباشد.
بخش درح دارای 19 روستا از جمله ( کلاته بالا ، فخر الدین ، کلاته شیر ، کلاته شیر پایین ، کلاته شب ، باغ خواجه ، علی هدیه سفلی ، علی هدیه علیا ، گلوباغ ، لانو ، مشوکی ، ماخونیک ، ماهی رود ، گوی سفلی ، درخت توت ، دربلوند ، تجشک ، نوده علیا و خوشاب ) می باشد.
تلفن شهرداری : 05632653600فکس :05632653668
تلفن مستقیم دفتر شهردار :05632653802
پست الکترونیک :shdoroh@gmail.com
ايدي ما در سروش و ایتا: https://eitaa.com/shahrdaridorohوhttps://splus.ir/doroh_shahre_man
آدرس : درح - خیابان ولایت - ساختمان شهرداری درح
طراحی سایت و اجرا : ایراکد